top of page

AN AWARD WINNING HOME, WIMBLEDON VILLAGE

LONDON

This award winning home in Wimbledon Village is the result of a bold and extensive transformation of a detached Edwardian house.  It is a fully bespoke family home tailored to the requirements of its owners, and combining traditional and contemporary design.

The project involved the complete refurbishment of the existing building, extensions to the rear and loft, remodelling of the front and rear façades, new hard landscaping, and a new front boundary.

Holden Ford Architects were initially contacted by the client for pre-purchase advice to benefit from our design expertise and extensive local planning knowledge.  We were then commissioned to provide a full architectural service including:

- Feasibility Study.

- Planning.

- Technical Design.

- Tender.

- Construction, Contract Administration and Interior Design

The existing house, located in the heart of Wimbledon Village, was tired and compromised by a series of previous insensitive extensions and alterations. An additional challenge was imposed by the property being located within a Conservation Area.

The brief was to retain and strengthen the Edwardian character to the front of the property whilst integrating contemporary design features internally and opening up the rear of the house to the beautiful rear garden and views across Wimbledon Village and towards Central London.

In response Holden Ford developed a high quality design that not only fulfilled the client’s brief, but also gained the approval of the local planning and conservation officers at the first attempt.

The front façade has been carefully remodelled with new bay windows and a large pitched roof porch introduced to accentuate the original Edwardian character.

 

The rear facade has been enhanced with the addition contemporary interventions: at ground floor level 2.8m tall corner opening slim frame aluminium sliding doors and steel framed french doors frame views of the garden; whilst at second floor a large dormer with sliding doors and inset viewing deck  provides panoramic views.

Internally the house has been completely reconfigured and extended to provide over 100m2 of additional floor area.  

 

On the ground floor the client did not want an open plan design – instead the kitchen and dining room are separated by a full height steel and glass screen with double doors, whilst a library / snug area attached to the dining room is concealed via a feature double sided fireplace.

 

The living room opens up to the garden with full height, slim aluminium framed corner sliding doors.

 

Two studies are provided, one to the front with a bay window, and one in the single storey rear side extension with feature picture window and oak trusses.

 

A feature staircase with continuous oak handrail and steel spindles leads to the first floor where all of the bedrooms are now en-suite. The master bedroom enjoys its own dressing room and large terrace with views of the beautiful rear garden.

 

A modernist curved staircase leads to the second floor with a generous landing flooded with light by a large oval motorised roof light. The landing provides access to a further bedroom and shower room, and a stunning TV room with slim framed aluminium sliding doors that open up on to a viewing deck. The room and viewing deck enjoy panoramic views over Wimbledon Village and into the city of London beyond.

bottom of page